CIY ciasto szpinakowe

SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1...




SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (ja piekłam ze świeżego,dlatego jest taki ładny,intensywny kolor zieleni)

Krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy

Ciasto:
1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zemleć w blenderze).
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
3. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół.
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 60-65 minut.
6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść).
7. Odciąć górę i pokruszyć palcami, odłożyć w miseczce.
8. Przeciąć ciasto poziomo. Biszkopt pokropić np. kawą,aby ciasto było wilgotne.
9.Wyłożyć warstwy kremem i górę posypać okruszkami :)

Krem:
Z mąki i mleka ugotować budyń. Wystudzić i stopniowo dodawać do margaryny utartej z cukrem i cukrem waniliowym.Całość utrzeć na pulchną, gładką masę i przełożyć nią upieczone wcześniej warstwy ciasta.

NASZ LEŚNY MECH GOTOWY :) SMACZNEGO !


You Might Also Like

10 komentarze

  1. Szybkie smaczne i zdrowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ciekawie, z chęcią spróbowałabym takiego ciasta by przekonać się jak smakuje ;)
    http://nazywamsiemilena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze chciałam spróbować takiego ciasta, dlatego chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam takie :) jest przepyszne i bardzo oryginalne. Bardzo zaskoczyło rodzinę, ale im smakowało :) ja na wierzch daje zazwyczaj maliny lub ziarenka granatu:)
    https://fashionbycasie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem ciekawa jego smaku :D swoja drogą bardzo interesująco wygląda :)
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam <3 pyszności!
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe ciasto, nigdy nie jadłam takiego, które byłoby zielone! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ostatnio jem dużo szpinaku:)

    💚
    little-jay999.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie! Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za przeczytanie posta ♥
Masz bloga? Zostaw link,a na pewno go odwiedzę !